dinsdag 20 oktober 2009

"The Rainbow"


The Rainbow by William Wordsworth

My heart leaps up when I behold
A Rainbow in the sky:

So was it when my life began;
So is it now I am a man;
So be it when I shall grow old,
Or let me die!

The Child is father of the man;
And I could wish my days to be
Bound each to each by natural piety

Achtergrondinformatie
William Wordsworth was een bekende romantische dichter, hij beschouwde natuur als zijn god. Voor hem was natuur een belangrijke bron voor het spirituele en kon je door de natuur ‘ontsnappen’ aan alle zorgen van de wereld.
In ‘The Rainbow’ wordt het leven gedragen en gevoed door de natuur. De ik-figuur ziet een prachtige regenboog, hierdoor maakt zij hart een sprongetje ‘leaps up.’ Als kind heeft hij deze ook gezien en diep in zijn geheugen geprint, dus nu beleefd hij hetzelfde plezier aan het zien van deze regenboog als toen hij nog een kind was.
Hij wil dus eigenlijk dat hetzelfde plezier dat hij als kind had, bij hem blijft, ook al is hij nu een volwassen man. ‘So is it now I am a man. So be it when I shall grow old.’ De man zal liever doodgaan dan dat hij het plezier zal moeten missen.
De herinnering aan de regenboog en zijn behaaglijkheid en het zien van deze mooie vorm van de natuur, verbinden zijn kindertijd met het volwassen zijn en het ouder worden. Dus eigenlijk het verleden, heden en de toekomst.
De conclusie van het gedicht is het uitdrukken van een verlangen. De man wil dat elke dag van zijn leven, tot aan zijn dood, gekoppeld wordt met de prachtige en simpele natuur, zoals de regenboog. Zijn trouw aan de natuur en de respect voor de natuur wordt vergeleken met de trouw aan de godsdienst. ‘Bound each to each by natural piety.’

Het gedicht bevat een paradox, een ogenschijnlijke tegenstelling. Dit betekent dat de echte situatie eigenlijk tegen je gevoel of verwachting in gaat.
In dit gedicht lijkt het alsof de volwassen man op zichzelf staat en gewoon terug denkt aan zijn kindertijd. Maar eigenlijk is het zijn kindertijd die de basis is voor al zijn ervaringen als hij volwassen is. Zijn kindertijd heeft hem gemaakt zoals hij nu is. Deze tijd is dus eigenlijk de ‘vader’ die de volwassenen heeft gecreĆ«erd: ‘The Child is the Father of the Man.'

Onze mening
We vinden dit een mooi gedicht. De manier waarop het geschreven is, maakt het gedicht interessant. Het lijkt een simpel gedicht over een man, maar als je zijn achtergrond gaat zoeken ontdek je van alles over zijn kindertijd. Het is de kindertijd die de man heeft gevormd zoals hij nu is. En in die kindertijd had hij voor het eerste een prachtige regenboog gezien, deze blijft voor altijd in zijn herinneringen. Het gedicht bevat dus de zeer belangrijke romantische kenmerken, de natuur en het gevoel. Over de regel: ‘The Child is the Father of the Man’ moest je wel even goed nadenken, maar uiteindelijk weergeeft deze zin de boodschap van het hele gedicht. Verder is het einde mooi, de man hoopt dat elke dag die nog volgen zal, een mooie dag is, vol van natuur (regenbogen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten