donderdag 22 oktober 2009

"The Memory Box"



Boekverslag 2 van Sharonna

1. Beschrijvingsopdracht

a) Complete titelbeschrijving:
M. Forster, The memory box. Londen 2000 (eerste druk)
b) Motivatie van boekkeuze:
Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik veel over de schrijfster heb gehoord. Ik heb gekeken waar het boek over ging en het leek mij een boeiend en interessant boek over dood, herinneringen en onderzoek.
c) Korte weergave van de inhoud:
Het boek gaat over een jonge fotograve, Catherine Hope. Zij woont samen met haar vader en haar stiefmoeder Charlotte. Haar echte moeder, Susannah is overleden. Zij werd gezien als de perfecte vrouw, blond haar, blauwe ogen en een mooie huid. Catherine wordt door iedereen vergeleken met haar meoder, terwijl zij hier totaal niet op lijkt met haar donkere haar en ogen en donker getinte huid. Zij vindt het niet leuk dat zij wordt vergeleken met een dode vrouw.

Ze wonen in een groot huis in Oxford, wat later voor Catherine bestemd zou zijn. Op de zolder van dit huis is 'the memory box' opgeslagen. De doos zit vol herinneringen en zou later bestemd zijn voor Catherine. Wanneer zij 21 jaar oud is, zijn haar vader en Charlotte overleden, acht maanden na elkaar op jonge leeftijd. Catherine blijft achter met het huis, vol herinneringen. ZIj komt alle schetsen van haar vader, die architect was, tegen en besluit deze weg te gooien. Daarna vindt zij de herinneringendoos. Ze laat het huis verkopen en gaat in een leuk flatje wonen. Nadat ze haar flat heeft ingericht besluit ze de doos uit te pakken. Het lalbel bevat de tekst: 'For my darling Catherine Hope, in the future.' Dit roept bij Catherina al vele vragen op. Wanneer ze gaat uitpakken ziet ze de zorgvuldigheid van haar moeder. De doos bevat objecten. Catherine gaat bij elk object op zoek naar de 'betekenis', waarom Susannah het voorwerp in de doos heeft gestopt. Wanneer ze steeds enthousiaster wordt over de voorwerpen, komt ze steeds meer te weten over het leven van haar moeder. Ze merkt dat haar moeder indirect veel invloed op haar heeft gehad. En toen ze klaar was was met de herinneringen en het uitzoeken van de voorwerpen, kwam ze tot de conclusie. Zij, Catherine, is een trotste, onafhankelijke vrouw en ze heeft vele waarheden over zichzelf ontdenkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten