woensdag 21 oktober 2009

Alice’s adventures in wonderland, through the looking glass

Boekverslag 3 van Anne

1. Beschrijvingsopdracht.
a) Complete titelbeschrijving:
L. Carroll, Alice’s adventures in wonderland, through the looking glass. Londen 1962 (eerste druk)
(het zijn twee apart uitgebrachte boeken gebundeld in één)
b)
Motivatie van boekkeuze:
Ik heb gekozen voor dit boek, omdat ik als kind de film die van dit boek is gemaakt (Alice in Wonderland) grijs heb gedraaid. Ik had nog nooit het boek waarop deze film gebaseerd was gelezen, dus leek me het de uitgelezen kans om dit voor het onderdeel literatuur te lezen. Daarnaast hou ik erg van fantasierijke kinderverhalen van schrijvers als Lewis Carroll, Roald Dahl en C.S Lewis waarin de hoofdpersonen zich laten meeslepen door hun verbeelding en waarin dingen gebeuren die in het echt niet kunnen gebeuren.
c) Korte weergave van de inhoud:
Ik kwam er pas tijdens het lezen van dit boek achter dat het boek bestaat uit twee verhalen waarin hoofdpersoon Alice in voor komt. Ik zal dus van beide verhalen een korte samenvatting geven. Dit doe ik aan de hand van de indeling van de hoofdstukken.

Boek I:Alice’s adventures in wonderland
-Down the rabbit-hole: Alice volgt een wit pratend konijn met een zakhorloge zijn hol in en komt in grote hal terecht.
-The pool of tears: Het konijn verdwijnt door een heel klein deurtje en Alice is te groot. Na het eten van een cakeje wordt ze nog groter, en als ze een flesje leeg drinkt word ze zo klein dat ze niet meer bij de sleutel van de deur kan. Ze begint hard te huilen en veroorzaakt een zee van tranen (letterlijk).
-A caucus-race and a long tale: Als ze in de zee zwemt en uiteindelijk bij land aankomt, komt ze vreemde figuren tegen. Samen met de vreemde dieren en figuren doet ze een spel om weer droog te worden de ‘caucus-race’ en vervolgens verteld een muis een lang verhaal ‘tale’ waarbij een woordgrap wordt gemaakt door Alice dat hij ook een lange staart heeft ‘tail’.
-The rabbit sends in a little bill: Alice komt terecht in het huis van het witte konijn dat ze volgde. Als ze weer een cakeje eet groeit ze weer groot, dit keer zo groot dat ze haast niet meer in het huis past en iedereen denkt dat ze een monster is. Hagedis Bill moet ‘het monster’ het huis uit jagen. Ondertussen drinkt Alice weer uit een flesje en ze wordt weer kleiner.
-Advice from the caterpillar: Alice ontmoet een blauwe duizendpoot die pijp rookt en moeilijke vragen stelt. “Wie bent u?” Maar dat is juist een vraag waarop Alice geen antwoord meer weet omdat ze al zo vaak die dag van grootte was veranderd en in een geheel andere wereld terecht was gekomen.

-Pig and pepper:
Alice ontmoet de hertogin van het rijk die een baby op de schoot heeft. De kok in het huis gooit met pannen in het rond en in het hele huis hangt een walm van peper. Plotseling begint de baby erg veel op een varkentje te lijken en loopt hij niet veel later weg op pootjes en heeft een snuit en krulstaart gekregen. Ook heeft de hertogin een grijnzende “Cheshire cat” die kan verdwijnen in het niets.
-A mad tea-party: Volgens de hoedenmaker is het altijd theetijd, zijn horloge is namelijk stil blijven staan op 6 uur, in zijn tuin staat een hele grote tafel met allemaal theekopjes en elke keer schuift hij met zijn gezelschap een plaatsje op zodat hij niet hoeft af te wassen. Hij legt Alice allerlei vreemde en onoplosbare raadsels voor.

-The queen’s croquet ground:
op aanraden van de “Cheshire cat” bezoekt Alice de koningen, de koningin van de harten kaarten nodigt haar uit voor een potje croquet. Ze slaan met een flamingo een bal weg die wordt gevormd door een opgekrulde egel. De poortjes worden gevormd door speelkaarten. De koningin laat iedereen onthoofden die haar tegenspreekt.
-The mock turtle’s story: De koningin stuurt Alice naar een griffioen. Deze neemt haar mee neemt naar een schildpad die erg triest is en van verhalen vertellen houdt. Hij klaagt veel en is erg gevoelig.
-The lobster quadrille: de schildpad verteld over een dans genaamd ´The lobster quadrille’ waarbij kreeften de zee in worden gegooid en de deelnemers erachteraan moeten zwemmen. Het is een ingewikkelde dans, maar de uitleg wordt onderbroken door de koningen die roept dat Alice moet komen omdat een belangrijke rechtszaak gaat beginnen.
-Who stole the tarts?: De rechtszaak gaat over de gestolen taarten van de koningin en de verdachten, waaronder de hertogin en de hoedenmaker, worden streng ondervraagd door de koning. Ook Alice is verdachte, maar ze is plotseling weer groot gegroeid en torent ver boven alle vreemde figuren uit.)
-Alice’s evidence: Alice groeit en groeit en raakt tevens in een felle discussie met de koningin en koning. Het hele pak levende speelkaarten komt opeens boos uit de lucht vallen en valt over Alice heen. Ze schrikt plotseling wakker en beseft dat haar avonturen in Wonderlandslechts een droom waren.




Boek II Through the looking glass


-Looking-glass house: Alice komt terecht in de wereld die je ziet als je in de spiegel kijkt. Een wereld die bestaat uit een groot levend schaakspel en met hun eigen taal en schrift.
The garden of live flowers: Alice bezoekt een prachtige tuin met pratende bloemen. De bloemen leveren kritiek op Alice en zien haar als een wandelende plant. Ze komt de rode koningin uit het schaakspel tegen en deze benoemt haar tot haar pion.
-Looking-glass insects: Als Alice alleen op onderzoek uit gaat komt ze allerlei vreemde insecten tegen. Bijvoorbeeld bijen in de vorm van een olifant, een bread and butterflies, een vlieg die gemaakt is van plumpudding en een rocking-horse fly. Vervolgens komt ze terecht in een bos waar de dingen geen naam hebben en in opdracht van de rode koningin gaat ze opzoek naar Tweedledum en Tweedledee.
-Tweedledum en Tweedledee: Alice ontmoet de tweeling Tweedledum en Tweedledee die erg van verhalen vertellen houden. Ze vertellen haar het verhaal van “The walrus and the Carpenter” die samen op oesterjacht gaan. Ook vertellen ze Alice dat ze niet echt bestaat, maar dat ze slechts een persoon uit de droom van de rode koning is. Als de koning wakker wordt, zou Alice verdwenen zijn. Hier wordt Alice erg verdrietig van, maar een ontmoeting met de witte koningin stemt haar weer vrolijk. Deze koningin verteld dat de tijd in de “Looking-glass World” achteruitgaat.





-Wool and Water: Alice verlaat het bos en komt in een winkel terecht met een breiend schaap. Het is geen normale winkel, want als Alice iets van de schappen wil pakken verschuift het voorwerp steeds een schap hoger, net zolang totdat het voorwerp door het plafond heen verdwijnt. In de winkel komt plotseling een meer te voorschijn en Alice roeit het breiende schaap in een roeiboot rond met als roeispanen de breipennen. Uiteindelijk koopt Alice een ei en de winkel veranderd dit keer in een bos waarin ze een ei balancerend op een muurtje ziet zitten.
Humpty Dumpty: Het ei dat balanceert op het muurtje is Humpty Dumpty. Hij houdt ervan om moeilijke en raadselachtige vragen te stellen. Hij verteld Alice over het fenomeen “unbirthday”. Je bent maar een dag in het jaar jarig, de andere dagen zijn je “unbirthday”. Het is moeilijk voor Alice om met dit raadselachtige persoon een conversatie te houden en ze gaat weer verder op avontuur.
-The lion en the unicorn: Ze komt de witte koning tegen en zijn twee Engelsaxische boodschappers Haigha en Hatta. Samen komen ze terecht bij de slag tussen de leeuw en de eenhoorn om de kroon van de witte koning. De strijd wordt afgebroken, omdat de beide heren plumpudding willen ten. Alice moet de plumpudding eerst ronddelen en dan pas snijden, de tijd gaat immers achteruit.
-In my own invention: Alice komt de witte ridder tegen. Het is een aardige maar zeer onhandige ridder, want hij valt om de paar meter van zijn paard af. Hij vond een heleboel dingen uit, die of niet werkten, of die hij nooit testte of die onpraktisch waren. De ridder was echter wel erg trots op al zijn uitvindingen. Samen met de ridder bereikt Alice de plaats waar ze tot koningin zal worden gekroond.
-Queen Alice: Alice zit met haar kroon op haar hoofd tussen de witte en rode koningin die ter ere van haar een diner willen houden. Tijdens dat diner gebeuren opeens een hoop dingen tegelijk: sommige gasten veranderen in gerechten en borden, vorken en borden vormen levende vogels. Het was een en al chaos, gekte en curiositeit en Alice kan er niet meer tegen.

-Shaking: Alice pakt de rode koningin vast en schud haar met grote kracht door elkaar. De koningin wordt steeds kleiner, dikker en zachter met groene ogen- en…..
-Waking: En in plaats van een koningin heeft Alice opeens haar kitten vast.
-Wich dreamed it? Alice denkt dat de rode koningin uit haar droom al die tijd gewoon haar kitten was. Haar andere kitten zou dan de witte koningin geweest zijn. De moederkat, Dinah, zou Humpty Dumpty geweest zijn. Maar was het nou de rode koning die dit alles gedroomd had en kwam Alice slechts in zijn droom voor of was het zij zelf die over dit alles had gedroomd en kwam de rode koningin in haar eigen droom voor?



2. Verdiepingsopdracht.
Een brief aan de hoofdpersoon:

Lieve Alice,

Dromen is heerlijk omdat je je kunt wanen in andere werelden en je dingen mee kunt maken die in het echt niet zouden kunnen gebeuren. Maar heb je nooit het gevoel gehad dat de personen, dieren en andere figuren die je tegen kwam in je droom wel een beetje heel vreemd waren? Bijvoorbeeld de blauwe duizendpoot, die alleen maar onaardige en cryptische vragen stelde? Heb je nooit bijna je geduld verloren en gedacht:” nou is het genoeg!”.? Je geduld werd door sommigen namelijk flink op de proef gesteld. Neem nou de harten koningin die iedereen liet onthoofden die haar tegensprak; hoe kon je zo beleefd blijven? Ik zou denk ik al lang gefrustreerd zijn geraakt!
Ik kan me goed voorstellen dat het spannend moet zijn geweest om zoveel nieuwe dingen tegelijk mee te maken, want de dromen waren net echt, het was net alsof je écht in wonderland was. Het lijkt me vreemd om wakker te worden en te realiseren dat alle figuren die je had ontmoet en die je vertrouwd waren geworden slechts een droom waren.
Je was ook wel erg nieuwsgierig, want ik had gedacht dat je na die ene keer dat je zo extreem groot geworden doordat je een cakeje met het label “eat me” had opgegeten, wel twee keer zou nadenken voordat je weer zomaar een cakeje met zo’n label zou opeten. Het was dan ook niet erg slim om in het huis van het witte konijn opnieuw zo’n cakeje te eten! Wist je wat er zou gaan gebeuren of wilde je uittesten of je weer opnieuw zou gaan groeien?
Ik hoop dat je in vervolg wat beter luisterd naar het advies dat je aan alle anderen geeft, want je komt best vaak in lastige situaties terecht die je had kunnen voorkomen. Maar ik hoop ook dat je nog veel zal dromen en veel avonturen zal meemaken!

Anne


3. Evaluatie.
a. Beargumenteerd eindoordeel:
Ik vond het een erg leuk boek! Ik hou van dromen en dit boek gaat over de droomwereld waarin Alice terecht komt. Zelf heb ik vaak gekke of onverklaarbare dromen dus ik vond het leuk om ook eens in de droomwereld van iemand anders terecht te komen. Het was een magische wereld waarin veel dingen gebeurden die in de realiteit absoluut niet zouden kunnen gebeuren, maar dat is ook wat dit boek zo leuk maakt: je kunt je fantasie de vrije loop laten. Ik kon me goed identificeren met Alice, want in zo'n magische wereld wordt je natuurlijk heel nieuwsgierig en ga je op onderzoek uit. De vele gedichten, woordgrappen en liedjes maken het boek afwisselend en zorgen ervoor dat je met plezier blijft lezen.
b. Oordeel over de verdiepingsopdracht:
De verdiepingsopdracht was niet erg moeilijk, maar ik moest in het begin er wel even goed over nadenken wat ik Alice graag zou willen vragen of vertellen. Uiteindelijk heb ik niet veel commentaar op Alice, maar ik vroeg me wel sterk af waar ze al het geduld vandaan haalde.
c. Wat is verwarrend of onduidelijk aan de verdiepingsopdracht?
Ik vond het moeilijk om te schatten hoe lang de brief moest zijn die ik aan Alice moest schrijven. Voor de rest was de opdracht duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten