zaterdag 10 oktober 2009

"Does it matter?"



Does it matter? by Siegfried Sassoon (1886–1967)

Does it matter?—losing your legs?...
For people will always be kind,
And you need not show that you mind
When the others come in after hunting
To gobble their muffins and eggs.

Does it matter?—losing your sight?...
There’s such splendid work for the blind;
And people will always be kind,
As you sit on the terrace remembering
And turning your face to the light.

Do they matter?—those dreams from the pit?...
You can drink and forget and be glad,
And people won’t say that you’re mad;
For they’ll know you’ve fought for your country
And no one will worry a bit.


Achtergrondinformatie
In de eerste strofe wordt gezegd dat het helemaal niet erg is om je been te moeten missen. Mensen zullen altijd aardig doen en je hoeft het niet erg te vinden dat de anderen terug komen van het jagen (jij kon dus niet meejagen, omdat je een been mist) en lekker gaan zitten eten. Er wordt echter het tegenovergestelde bedoeld: dat het wel erg is om je been te moeten missen. Er wordt dus gebruik gemaakt van ironie.

Is het erg om je gezichtsvermogen kwijt te raken? Nee hoor, zegt de tweede strofe, want ook blinden kunnen geweldig werk vinden en verichten. De mensen zullen altijd aardig zijn als je op het terras zit en denkt aan vroeger (toen je nog wel kon zien). Je kunt je hoofd nog wel naar het licht draaien (je voelt de warmte immers). Ook hier zien we weer het sarcasme en de ironie, er wordt natuurlijk bedoeld dat het wel erg is om je zicht kwijt te raken.

De versregel 'Do they matter? - those dreams from the pit?' spreekt over de loopgraven die typisch waren voor de eerste wereldoorlog. Het zijn dus geen dromen, maar nachtmerries.
Je kunt het gevoel wegdrinken en dan vergeet je het wel en zul je weer vrolijk zijn, wordt in de laatste strofe gezegd. Andere mensen vinden het niet erg als je dat doet, want ze weten dat je hebt gevochten voor je vaderland, niemand vind het erg.
De schrijver gebruikt weer ironie en vindt het juist wel erg dat deze nachtmerries en trauma's de soldaten altijd bijzullen blijven.

Het gedicht gaat over het hebben van een oorlogstrauma.
Met 'losing your legs' wordt bedoeld dat de benen van soldaten opgeblazen zijn op het slagveld. Met 'losing sight' wordt bedoeld dat de soldaten door de oorlog blind zijn geworden en met 'those dreams from the pit' worden de nachtmerries bedoeld die de soldaten altijd met zich mee zullen dragen: de herinnering aan het slagveld als de hel.

Het gedicht is negatief geschreven ten opzichte van de oorlog. De schrijver heeft het gedicht vol ironie en sarcasme geschreven om de ernst van de situatie duidelijk te maken. De ironie en het sarcasme zorgen voor een scherp randje aan dit gedicht. Bijvoorbeeld 'There's such splendid work for the blind'. De schrijver bedoeld ermee te zeggen dat het leven van de soldaten na de verschrikkelijke oorlog drastisch is veranderd. Ze zijn gehandicapt geraakt of blind geworden en kunnen hun leven niet zomaar eenvoudig oppakken.

Onze mening
Wij vinden dit een indrukwekkend gedicht. Het sarcasme en de ironie zorgen voor een sterk, maar ook scherp gedicht. Het is goed dat de schrijver de verschrikkingen van de oorlog verteld en mensen laat nadenken over wat deze verschrikkelijke oorlog voor een invloed heeft gehad op de soldaten die hierin meevochten. Het is interessant om dit gedicht met 'The kiss' te vergelijken, omdat beide gedichten een hele andere visie geven op de oorlog. 'The kiss' staat positief tegen over de oorlog en dit gedicht 'Does it matter?' staat negatief tegen over de oorlog. We vinden dit gedicht mooi, omdat we kunnen proberen voor te stellen hoe erg de verschrikkingen moeten zijn. De ironie is erg pakkend en we denken dan ook dat dit gedicht veel mensen aanspreekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten