zondag 1 november 2009

Nadia knows best




















Boekverslag 2 van Anne

1. Beschrijvingsopdracht

a. Complete titelbeschrijving
J. Mansell, Nadia knows best. Great Britain 2002 (eerste druk)

b. Motivatie
Ik heb al eerder boeken van de schrijfster Jill Mansell in het Nederlands en deze boeken vond ik altijd erg leuk en grappig. Zo kwam ik op het idee om een van haar boeken voor het vak Engels te gaan lezen. Ik was dus al bekend met de schrijfster en ik houd van het genre "romantische komedie".

c. Korte weergave van de inhoud
Nadia komt vast te zitten in een sneeuwstorm en ontmoet de knappe Jay met wie ze noodgedwongen de nacht doorbrengt in een plaatselijke pub. Ze voelt zich tot hem aangetrokken, maar houdt zich in omdat ze al een vriend heeft, Laurie. Laurie is model en reist de hele wereld over. Laurie is haar vroegere buurjongen en de zoon van de vriend van haar grootmoeder. Laurie verbreekt de relatie met Nadia en Nadia is hier een lange tijd kapot van. Op een dag komt ze Jay weer tegen op straat en hij vraagt haar om haar saaie baan bij het tuincentrum op te geven en tuinen te komen ontwerpen voor zijn bedrijfje. Langzaam aan begint Nadia gevoelens te krijgen voor haar nieuwe baas. Op dat moment komt Laurie weer in het spel: hij heeft er spijt van dat hij zijn relatie met Nadia beeindigd heeft en probeerd haar opnieuw voor zich te winnen. Nadia staat voor een lastige keuze, want zij heeft keuze uit twee mannen die haar leuk vinden. Lange tijd lijkt Laurie haar hart toch weer voor zich te winnen. Dit tot grote vreugde van de familie van Nadia.
Nadia heeft een hechte familie. Haar biologische moeder Leonie liet Nadia en haar zus Clare in de steek op jonge leeftijd en liet haar echtgenoot van wie ze gescheiden was, James, voor haar kinderen zorgen. James kreeg een moeilijke tijd en mocht bij zijn moeder Miriam in huis wonen. Een jaar later stond Leonie weer voor de deur met een kind dat ze had gekregen van een andere man en liet ook haar laatste dochter, Tilly, achter bij haar voormalig echtgenoot, ondanks dat Tilly niet zijn biologische dochter was.
Zus Clare is een jonge kunstenares die zwanger raakt van haar vriend die haar in de steek laat. Tot overmaat van de ramp krijgt ze ook nog een miskraam. Tilly is de jongste van de drie zussen en is bevriend met Cal. Ze voelt zich tot last in het huis van de Kinsella's, omdat ze niet echt familie is, maar slechts door haar moeder achtergelaten bij haar oude man, James. Tilly raakt dronken, om haar verdriet te vergeten, en valt van een heuvel waarna ze terecht komt op de spoorrails. Cal red haar en de Kinsella's leggen aan Tilly uit dat ze zich niet tot last hoeft te voelen, omdat ze allemaal zielsveel van haar houden. Miriam, de grootmoeder, is een artestieke vrouw die zich jong voor haar leeftijd gedraagt. Ze heeft een relatie met Edward (de vader van Laurie), maar wil niet met hem trouwen omdat zij indirect de dood van zijn exvrouw op haar geweten heeft en zich daar erg schuldig over voelt. Als plotseling haar vroegere geliefde Charles op het toneel verschijnt lijkt de chaos in huize Kinsella compleet te zijn. Mariam heldert haar verleden op en legt Edward haar schuld gevoel uit ten aanzien van zijn exvrouw. Ze stuurt Charles weg en besluit haar hart te volgen en Edward te trouwen.
Gedurende al deze familieperikelen weet Nadia een keuze te maken tussen de twee mannen, Jay en Laurie. Ze irriteerd zich aan alle zelfverzekerheid van Laurie en aan het feit dat hij denkt dat het vanzelfsprekend is dat Nadia weer bij hem terug komt. Ondanks dat Jay haar baas is, besluit Nadia met hem in het diepe te springen.

2. Verdiepingsopdracht

a. Verwachtingen
Ik verwachtte van te voren een romantisch, maar vooral ook grappig verhaal over in een vrouw die in allerlei lachwekkende situaties zou komen, die ze zelf had veroorzaakt.

b. Uitgekomen verwachtingen
Mijn verwachtingen zijn over het algemeen uitgekomen. Er waren delen waar ik hardop om gelachen heb. Het boek was ook romantisch, maar ik vond het leuk dat er ook serieuze delen in het boek zaten, waardoor het verhaal niet te oppervlakkig bleef.

c. Plaats waar het verhaal zich afspeeld
Het verhaal speelt zich af in het moderne Engeland in Noord-Bristol. Hier wonen de familie Kinsella, Jay, Edward en Laurie. Je zou denken dat er uitgebreide beschrijvingen werden gegeven van het mooie Engelse landschap (wat vaak gebeurd in boeken die zich afspelen in Engeland), maar de ruimte speelde gekgenoeg in dit boek nauwelijks tot geen rol. Het waren vooral de gebeurtenissen die centraal stonden in dit boek. De ruimtebeschrijvingen zorgden er wel voor dat je als lezer je goed kon voorstellen waar het verhaal zich afspeelde.

d. Onderwerp
Het verhaal gaat over de liefdesperikelen van een jonge vrouw en over de familieproblemen van de Kinsilla's. Het verhaal draait om liefde (Nadia moet kiezen tussen twee mannen die ze leuk vindt), familieverhoudingen (Tilly voelt zich tot last, omdat ze niet 'officieel' tot de familie behoord), overspel (Clare wordt bedrogen door haar vriend terwijl ze zwanger is en Mariam blijkt getrouwd te zijn met twee mannen ter gelijker tijd) en vriendschap. De rode draad/ het motto van het verhaal is dat als je geloof blijft houden, alles uiteindelijk weer goed zal komen.

e. Gebeurtenissen en achterliggende betekenis
Een belangrijke gebeurtenis in het begin van het verhaal is dat Laurie Nadia verlaat. In het begin is Nadia ontroostbaar, maar al snel leert ze zelfverzekerd en zelfstandig te worden. Deze gebeurtenis staat dus voor de zelfontplooiing van Nadia.
Daarnaast moet Nadia kiezen tussen Jay en Laurie. Deze keuze brengt een hoop verwarring en innerlijke strubbelingen met zich mee. Uiteindelijk komt Nadia erachter dat ze haar hart moet volgen en zichzelf goed moet leren kennen om de juiste keuze te maken. Het gaat hier dus om een bewustwordingsproces.
Het is toch moeilijk om een achterliggende betekenis aan dit verhaal toe te kennen, omdat het een luchtig geschreven romantisch verhaal is, typisch volgens het genre romantische komedie.

3. Evaluatie

a. Eindoordeel
Het is een grappig en goed geschreven verhaal dat je, ondanks dat er niet veel diepgang in zit, in een keer uitleest. Er komen onderwerpen aan de orde die van alle tijden zijn, zoals liefde, overspel en familieproblemen. Je kunt je goed inleven in de hoofdpersoon Nadia die soms haar vervelende zus Clare wel eens de nek om kan draaien en in Tilly die zich schuldig voelt tegenover haar familie. Je kunt je goed identificeren, omdat de personages in situaties terecht komen die je zelf ook zo zouden kunnen overkomen.

b. Moeilijkheden ondervonden bij de verdiepingsopdracht
Het boek was niet erg moeilijk, waardoor het gemakkelijk te analyseren was. Ik vond het wel moeilijk om een diepere betekenis aan mijn boek toe te kennen, omdat het een vrij oppervlakkig boek was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten