Boekverslag 1 van Anne
Beeld van Stephen en mr. Jarvis uit de film "Cry, the beloved counrty"
1. Beschrijvingsopdracht
a. Volledige titelbeschrijving
A. Paton, Cry the beloved country, New York, 1948
b. Motivatie
Ik heb gekozen voor dit boek, omdat het gaat over het leven in Afrika en ik kom net uit Kameroen, dit onderwerp sluit dus goed aan bij de ervaringen die ik pas heb opgedaan.
c. Korte weergave van de inhoud
Dominee Stephen Kumalo woont op het platteland van Ndotsheni (Zuid-Afrika). Zijn broer John, zus Gertrude en zoon Absalom zijn vertrokken naar de stad Johannisburg, maar hij en zijn vrouw hebben nooit meer van wat hun gehoord. Ze ontvangen op een dag een brief met het bericht van een dominee uit Johannisburg, Msimangu, dat Gertrude ernstig ziek is. Stephen verzameld al zijn geld en reist meteen af naar Johannisburg. Dominee Msimangu helpt hem Gertrude te vinden en het blijkt dat ze niet lichamelijk ziek is, maar "ziek" in de vorm dat ze een prostituee is en dat ze sterke drank verkoopt. Stephen neemt Gertrude en haar zoontje mee naar zijn hospita, mrs. Lithebe en zij krijgen hier onderdak. Ook broer John wordt opgespoord en Stephen komt erachter dat hij een belangrijke politicus is geworden die opkomt voor de arbeiders in Johannisburg. Politieke en maatschappelijke veranderingen zijn gaande in Johannisburg. Er staat iets te gebeuren. Johannisburg is een grote rumoerige stad vol armoede en vol mensen van verschillende afkomsten. Stephen kijkt zijn ogen uit en ziet dat de stad veel criminaliteit te weeg brengt. Johannisburg is geen stad voor kinderen en alleenstaande vrouwen. Kinderen zijn ongeschoold en men komt noodgedwongen in het illegale circuit terecht.
Dominee Msimangu helpt ook om zoon Absalom terug te vinden. Het is een lange zoektocht en ze worden van adres naar adres gestuurd, om uiteindelijk te ontdekken dat Absalom op het verkeerde pad is geraakt: hij heeft foute vrienden en steelt van mensen. Hij is naar een heropvoedingsinstituut geweest en is vervroegd vrijgelaten om te kunnen trouwen met de vrouw van zijn dromen. Als Stephen en Msimangu aankomen bij het huis van de verloofde van Stephen, zegt zij niet te weten waar Stephen is, hij is al een week niet thuis geweest en ook niet naar zijn werk gegaan.
Stephen vreest het ergste als hij in de krant leest dat en blanke Europese man is vermoord door inlander. Hij denkt dat zijn zoon de dader is en hierin blijkt hij tot zijn grote onsteltenis gelijk in te hebben. Absalom wordt veroordeeld wegens moord, ookal beweert hij alleen een schot te hebben gelost uit angst. Hij wordt opgehangen tot de dood volgt. Stephen is ontroostbaar en komt in contact met de vader van de vermoorde man mr. Jarvis, ook afkomstig uit Ndotsheni. Er bestaan geen haatgevoelens tussen de twee mannen en ze blijken goed met elkaar over weg te kunnen. Ondanks het verdriet van Jarvis besluit hij door te zetten om de idealen van zijn vermoorde zoon door te zetten. Zijn zoon Arthur was namenlijk een belangrijk man in Johannisburg. Hij was een groot politicus aanbeden door velen en kwam op voor rechtvaardigheid en de rechten van het volk. Mr. Jarvis besloot de idealen door te zetten door de arme bevolking van Ndotsheni te helpen. Hij gaf melk, een waterdam, een nieuwe kerk en zorgde voor een geleerde in landbouwcultuur. De bevolking en Stephen zijn hem eeuwig dankbaar. "Cry for the beloved country!" Wat eens een vruchtbaar en prachtig land was, zal weer een vruchtbaar en prachtig land worden!
d. Uitgewerkte persoonlijke mening
Het is een mooi boek, vanwege het pakkende onderwerp. Het boek gaat namelijk over de ontwikkelingen die plaats vinden in Afrika. Over hoe de grote steden zich ontwikkelen in Afrika waar armoede heerst, grote criminaliteit en ongelijkheid. De politieke gedachten van verschillende groeperingen komen aanbod en geven een gevarieerd beeld. De spanningen tussen blanke mensen, zwarte mensen en de kerk worden goed weer gegeven. Door de vele verhandelingen van politici als John Kumalo en Arthur Jarvis stuurt het boek je in een bepaalde richting, namelijk dat rassendistriminatie slecht is en moet worden opgeheven. Een van de belangrijkste gebeurtenissen is dat Stephen een brief van Msimangu ontvangt en vervolgens naar Johannisburg vertrekt. De brief heeft een lange zoektocht op gang gebracht. Je kunt je aan de ene kant goed voorstellen hoe zwaar de last is die Stephen moet dragen. Zijn zoon krijgt het doodsvonnis, zus Gertrude verdwijnt plotseling nadat hij haar hulp had aangeboden en haar mee terug naar Ndotsheni zou terug nemen en zijn broer John blijkt van zijn geloof in God te zijn afgestapt. Dat is heel wat om allemaal mee te maken als oude man in een vreemde, drukke stad. Aan de andere kant is het ook moeilijk om je in te leven in de personage Stephen, want hij leeft in een hele andere tijd en cultuur. Hij leeft in een tijd van grote veranderingen, want er ontstaan allerlei nieuwe politieke ideeen die zo ook hun invloed op Stephen hebben.
De opbouw van de tekst is duidelijk. Het boek bestaat uit drie delen. In deel een volgen wij de zoektocht van Stephen naar zijn familieleden en hij komt erachter dat zijn zoon een blanke man heeft vermoord. In deel twee kijken we vanuit een ander perspectief, namelijk vanuit het perspectief van de vader van de vermoorde blanke man. In het derde deel ontstaat er een band tussen Stephen en de vader van de vermoorde blanke man. Het is dus een duidelijke, logische opbouw met grote samenhang tussen de verschillende delen.
2. Verdiepingsopdracht
a. Open of gesloten einde?
Het boek heeft een gesloten einde, omdat alle vragen die de lezer beantwoord wil hebben uiteindelijk ook beantwoord worden. De zoektocht naar Absalom, het centrale probleem in dit boek, werd voltooid. Absalom werd gevonden, maar wel veroordeeld tot de dood. Dit is dus niet een happy-end, maar wel een gesloten einde.
b. Was het door jou gelezen boek spannend?
Het boek dat ik gelezen heb vond ik spannend, omdat ik wilde weten of na die lange zoektocht Absalom uiteindelijk ook gevonden zou worden. Deze spanning werd steeds verder opgevoerd en uiteindelijk werd Absalom gevonden. Dat was het punt waarbij je als lezer opgelucht ademhaalde.
3. Evaluatie
a. Eindoordeel
Ik vind het een boeiend boek, omdat het boek gaat over de problemen die Zuid-Afrika ondervond rond 1946. Het gaat over de strijd tussen zwart-blank en spanningen rondom de kerk & het geloof. Het was voor mij een nieuw onderwerp en dat wekte mijn interesse ook. Het boek was spannend en bleef ook spannend tot het einde.
b. Hoe ging het uitvoeren van de verdiepingsopdracht?
De verdiepingsopdracht was niet moeilijk. De vragen werden duidelijk gesteld en ik begrijp het door mij gelezen boek goed, waardoor ik ook gemakkelijk de vragen kon beanwoorden.
woensdag 4 november 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten